Bezwaar maken hoe doe je dat?

Wat is fiscaal partnerschap?
Als u gehuwd was, hadden u en uw echtgenoot voor de belasting automatisch een fiscaal partnerschap (behalve als u duurzaam gescheiden leefde). Als u ongehuwd samenwoonde met een huisgenoot kunt u kiezen of u een fiscaal partnerschap met elkaar wil aangaan. Een huisgenoot kan iedereen zijn, bijvoorbeeld een kind, broer of zus.

 

Om te kunnen kiezen voor het fiscaal partnerschap moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Als u een geregistreerde partner was Waren u en uw huisgenoot in 2009 als partners geregistreerd bij de burgerlijke stand, dan gelden voor u en uw huisgenoot dezelfde regels als voor gehuwden.

 

Voorwaarden voor het fiscale partnerschap lees hieronder verder.

Uitdrukkelijk kiezen voor fiscaal partnerschap

 

U kunt er echter in het jaar van de scheiding samen voor kiezen om nog wel het hele jaar als fiscale partner te worden beschouwd. U kunt dan nog in onderling overleg kiezen wie welk deel van uw gemeenschappelijke inkomsten of aftrekposten aangeeft of aftrekt. In sommige gevallen kan dat voordelig zijn.

 

Kiest u voor fiscaal partnerschap?

 

Dan moet u dit doen bij het verzoek om voorlopige teruggaaf of bij de aangifte. De keuze die u hebt gemaakt bij het verzoek om voorlopige teruggaaf, kunt u veranderen bij de aangifte. Als u uw keuze niet verandert, moet u de keuze bevestigen bij de aangifte.

Gevolgen voor uw inkomsten en aftrekposten

 

Als u getrouwd bent, zijn u en uw echtgenoot voor de belasting automatisch elkaars fiscale partner, behalve als u duurzaam gescheiden leeft. Hebt u heel 2008 een fiscale partner? Dan kunt u de gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten in de aangifte verdelen zoals u dat allebei wilt. Iedere verdeling mag, als het totaal maar 10 % is.

 

De manier waarop u de inkomsten en aftrekposten verdeelt, kan van invloed zijn op de belasting en premie die u betaalt of terugkrijgt.

 

Als u gaat scheiden

 

In principe geen fiscale partners meer Vanaf het moment dat u duurzaam gescheiden leeft, worden u en uw ex-echtgenoot voor de belasting niet meer als fiscale partner beschouwd. Dat betekent dat u in het jaar van scheiden geen gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten meer hebt. Het maakt hierbij niet uit in welke maand u daadwerkelijk uit elkaar gaat. Zowel u als uw ex-echtgenoot moeten dan ieder afzonderlijk de eigen inkomsten en aftrekposten aangeven.Binnen 5 minuten klaar! Download hier uw voorbeeld bezwaarschrift.

Voor welke type bezwaar kunt u deze gebruiken?

  • Bezwaarschrift omzet belasting
  • Bezwaarschrift kinderopvangtoeslag
  • Bezwaarschrift WOZ
  • Bezwaarschrift inkomstenbelasting
  • Bezwaarschrift navorderingsaanslag
  • Bezwaarschrift belastingdienst
  • Bezwaarschrift parkeerboete
Niet eens met een beslissing van de belastingdienst?Dan kunt u bezwaar maken!


Bezwaarschrift belastingdienst.nl